Wijnervehessum.nl

Contact 01

Beste wijnliefhebber,


Oktober is dé wijnmaand. In deze nieuwsbrief speciale aandacht voor Nederlandse wijn.

Nederland timmert sinds de jaren zeventig flink aan de weg als wijnland. Vergeleken met andere landen zijn en blijven we klein, maar de kwaliteit groeit. Niet alleen hebben de wijnboeren steeds meer kennis, het klimaat en de komst van nieuwe druivenrassen speelt ook mee. Maar wat is eigenlijk het wijnklimaat van Nederland? En hoe was het afgelopen wijnjaar?

Algemeen wijnklimaat in Nederland

Nederland heeft een zeeklimaat. Dat betekent dat het vaak te vochtig en koel is om klassieke druivenrassen te verbouwen, met uitzondering van een aantal regio’s met meer zonuren zoals Zuid-Limburg en de Achterhoek. NB: Inmiddels is in onze regio ook Pinot Noir en Chardonnay aangeplant. Door de komst van nieuwe druivenrassen, zoals Solaris, Regent en Johanniter werd wijnbouw wél mogelijk en groeide het aantal wijngaarden in Nederland.
De opwarming van de aarde speelt ook mee met de kansen en groei voor de Nederlandse wijnbouw. Uit onderzoek blijkt dat Zuid-Limburg tegenwoordig de gemiddelde temparturen heeft die begin jaren tachtig in de Bourgogne waren. Dat maakt steeds meer mogelijk. Ook zie je door de komst van nieuwe druivenrassen naast Nederland inmiddels ook wijngaarden in Denemarken en zelfs het zuiden van Noorwegen.

Invloed van klimaatverandering

Klimaatverandering is een ‘hot’ item. Sterker nog: de opkomst van wijnbouw in Nederland wordt daar vaak aan toegeschreven. Maar in de praktijk zijn het met name de nieuwe druivenrassen waardoor hier wijnbouw mogelijk is. Het klopt dat de temperatuur stijgt. Zo’n honderd jaar geleden lag de gemiddelde jaartemperatuur in Nederland rond 9 graden C (bron: KNMI). En tussen 1996 en 2020 is de gemiddelde temperatuur tijdens de groeiperiode (april – september) zelfs zo’n negen procent gestegen. Het aantal zonuren nam met twintig procent toe.
Toch zorgt de klimaatverandering vooral voor problemen en krijgen wijnboeren te maken met allerlei soorten weersomstandigheden. Van bloedhete zomers tot late voorjaarsvorst. En van intense neerslag in de zomer tot zware stormen in de herfst. Wijnboeren hebben steeds vaker te maken met droogte: tijdens de groeiperiode is er tot 37% minder regen. Daarnaast kan door een flinke hagelbui midden in de zomer of het najaar, de boer in een klap zijn hele oogst kwijt zijn. Deze weersextremen spelen dus allemaal mee bij de keuzes die de wijnboer moet maken. Het ene jaar moeten ze bladeren wegknippen om schimmels tegen te gaan door te veel regen. Het andere jaar moeten ze de bladeren juist laten hangen om verbranding van de druiven te voorkomen.

Wijnjaar 2022

Het weer in seizoen 2022 was bijzonder gunstig voor de wijngaardeniers. De zon scheen volop, de temperaturen lagen hoog en van de extreme droogte hadden de wijnstokken relatief weinig last. Tijdens de oogst lieten de meeste wijnboeren al doorschemeren dat de opbrengst veelbelovend was. Dankzij het goede weer waren de druiven van topkwaliteit en ook de kwantiteit bleek van recordhoogte te zijn.

wijnproductie 2022

Wijnerve Hessum, sinds enkele jaren omgedoopt tot ‘Hessums Mooiste’.

Ook wij hebben een hele mooie opbrengst gehad. Van onze 40 ranken in totaal 85 kilo. De druiven waren iets kleiner door de droogte, maar de kwaliteit was uitzonderlijk en ze waren intens zoet. Het alcoholpercentage is 12,5% ten opzichte van 11,5% in 2021.

‘Hessums Mooiste’ is dit jaar een bestseller. Wanneer ik de wijn ‘blind’ laat proeven tijdens wijnproeverijen, dan raadt bijna niemand dat de wijn uit Nederland, lees: het Vechtdal, komt. Voor enkele weken terug heb ik nog 15 flessen verkocht aan de Gemeente Dalfsen. Zij geven de wijn weg als relatiegeschenk. Ook verkoop ik met regelmaat een of twee flessen aan de Voedselcoöperatie in Hessum. Nee, geen Voedselbank…wijn behoort nog niet tot de eerste levensbehoeften 😉

Boerenmarkt in Vilsteren op zaterdag 21 oktober 2023.

Zoals gezegd is oktober de wijnmaand. Daarom in deze maand ook extra aandacht voor wijn op de Boerenmarkt in Vilsteren. Naast ‘de Reestandhoeve’ uit Balkbrug en ‘Nostro Vino’ uit Dedemsvaart (zij importeren uit ‘de Marken’ in Italië) staan wij ook op de markt. Met veel plezier laten wij onze ‘eigen’ wijn, maar ook enkele (import) wijnen uit Frankrijk en Italië, proeven.
De markt is van 11.00 uur tot 16.00 uur.
We zien u graag!

Meer info over de standhouders op https://www.landgoedvilsteren.nl/agenda.html

Voor nu pas goed op uzelf en op uw naasten, en blijf gezond!

Uw feedback:

Graag horen wij van u wat u van onze website en acties vindt.

U kunt dit doorgeven via onze contactpagina

Voor informatie mail of bel:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 – 570 520 28

Met vriendelijke groet,

Aleke & Paul Uitzetter

Wijnerve Hessum

Geen berichten meer ontvangen van http://www.wijnervehessum.nl, of een andere emailadres aanmelden voor onze berichten, ga naar Aan / Af melden berichten